Tijdrovende, persoonlijke grafmonumenten

Ze bedenken zelf eigenlijk niets, ze maken alleen wat in het hoofd zit van hun klanten. Dat zeggen Wilfred en André Ridder. De broers maken grafmonumenten in hun werkplaats in Bovensmilde. En dat pakken ze net even anders aan dan wat er gemiddeld in deze markt gebeurt.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

“We hebben geen catalogus, geen showroom. Elk monument dat we maken is uniek. We hebben nog nooit twee dezelfde gemaakt”, vertelt Wilfred. De totstandkoming van die monumenten van hardsteen, leisteen, rvs, glas, basalt, marmer of wat dan ook is bepaald tijdrovend. En niet alleen vanwege het zware fysieke werk dat eraan te pas komt.

Drie, vier uur praten

“Ons gaat het om de wisselwerking met de nabestaanden. Als die blij zijn, zijn wij blij’’, zegt André. Drie, vier uur zitten ze soms aan tafel te praten over de overledene, over de bijzonderheden, de verhalen. ,,Dat zijn niet zelden prachtige, emotionele verhalen, die ons ook echt wat doen. We maken veel aantekeningen en gaan voorzichtig een schets maken. Die zetten we over in ons 3D-programma en dan gaan de nabestaanden meekijken en van alles aanpassen. En zo hebben zij het ontwerp uiteindelijk gemaakt. Niet wij.”

De broers regelen alles, van het eerste gesprek met de familie, via het uitzoeken, bestellen en bouwen tot het uiteindelijke plaatsen van het monument, inclusief de fundering en alles. Wilfred: “We willen de nabestaanden overal bij betrekken. Ze mogen meekijken bij het zandstralen van de letters, bij het plaatsen van het monument, wat ze maar willen.”

Van nette kleren tot aanvalspak

Het fysieke werk gebeurt in een loods achter het kantoor. Daar wordt gezandstraald, gezoet, geschuurd, gebeiteld, gepolijst en gezaagd. André: “Dat vinden de mensen vaak wel mooi ja. Ze praten met ons in onze nette kleren, daarna trekken we ons aanvalspak aan en gaan we aan het werk. Ja, dat doen we samen, we hebben allebei alle technieken onder de knie.”

Een echt familiebedrijf dus, dat in 2002 ontstond. Wilfred Ridder had de jaren ervoor zijn bloemenzaak in Rolde vaarwel gezegd om begraafplaatsbeheerder te worden. Eerst in Westerbork, daarna in Emmen. “Daar hoorde kleine herstelwerkzaamheden bij. Maar mensen gingen me steeds meer vragen, totdat uiteindelijk de vraag werd neergelegd of ik niet een compleet nieuw monument wilde maken. Dat was de directe aanleiding om over een eigen bedrijf te gaan denken.”

Familiebedrijf tot en met

Broer André, toen werkzaam in de grafische sector wilde meedoen. ,,We waren op vakantie toen we het erover kregen. Met onze vrouwen, die zussen zijn. Mijn vrouw werkt mee in de administratie, Wilfreds zoon heeft veel interesse voor het vak. Als je het hebt over een hechte familie…Ik was meteen enthousiast en heb er nooit spijt van gehad.’’

Grafmonumenten van graniet gecombineerd met hardsteen vormen de hoofdmoot van hun werk. Maar ze gebruiken ook glas, metaal, zwerfkeien en meer om unieke kunstwerken te maken. En restaureren doen ze ook. Volop. Achter de loods liggen nog heel wat projecten op herstel te wachten. ,,Het zijn vaak drukke weken. We spreken nieuwe klanten, we maken nieuwe monumenten, we herstellen de letters op oude zerken en we rijden ook nog met onze vrachtwagen door Noord-Nederland om grafmonumenten te plaatsen.’’

Hoogstpersoonlijk

Dat is fysiek zwaar werk. ,,Dit heet Boucharderen’’, vertelt Wilfred. Hij slaat met een soort bijtel met een kop vol scherpe punten op een oude grafsteen. ,,Zo krijg je al die sierputjes op een steen. Gebeurde vroeger veel en ik doe het nog. Dit kun je een half uurtje doen en dan voel je het echt in je schouder. Maar zo krijg je wel het mooiste resultaat.’’

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over Customdrone uit Sneek leest u hier.

Reclame maken de mannen niet. Ze zijn zich zeer bewust van de kracht van mond-tot-mondreclame. ,,We krijgen hier regelmatig mensen die een grafmonument van ons gezien hebben en zeggen: zo één willen wij ook. Dat is mooi natuurlijk. Wij krijgen dan de kans uit te leggen hoe we werken, dat elk monument heel persoonlijk is. En meestal ontwerpen we dan samen met die mensen een monument dat echt anders is, helemaal toegesneden op hun eigen dierbare.’’

Bron: https://www.noordz.nl/2019/03/12/hmuh-tijdrovende-persoonlijke-grafmonumenten/

Er is “Tijdrovende, persoonlijke grafmonumenten” reactie

  1. Rita Haasjes

    Begin dit jaar overleed mijn broer Jan, zoveel verdriet..hij kreeg de mooiste uitvaart die ik mij kon bedenken. Uiteraard moest er ook een mooi grafmonument komen. Via, via kwam ik bij de gebroeders Ridder terecht! Ik kreeg een warme ontvangst in een mooie winkel. Kopje koffie erbij, zo ontspannen en vriendelijk. Er was alle tijd voor mij en mijn verhaal. Rustig alle mogelijkheden bekeken en doorgesproken. Kundig, professioneel, het verliep allemaal zo plezierig! Op het graf van mijn broer staat nu een prachtige steen, een mooi bronzen plaatje erop met de naam en data van mijn broer. Ook een heel mooi lampje waar ik kaarsen in kan branden. Ik ben zeer, zeer tevreden!! Ik dank de broers voor hun begeleiding en werkzaamheden! “Tot de volgende keer !”zei ik.. Uiteraard hoop dat dit nog lang duurt…maar kom ik ze tegen op de markt, zal ik ze zeer hartelijk begroeten!

Het is niet meer mogelijk om reacties te plaatsen